Relatieverslaving en codependency – ben jij verslaafd aan verdriet?

Het klinkt een beetje gek, verslaafd aan verdriet, maar dat is precies wat relatieverslaving, oftewel codependency is. Je bent wederzijds afhankelijk. De een stort zich in het verdriet en de ander stort zich op het verdriet wat daarmee gepaard gaat. Een besef van je eigen geluk creëeren vind je moeilijk. Dagen kun je bezig zijn met het redden van die ene partner. Alhoewel, partner, je noemt het een partner maar als het meer een project is geworden dan een partner, dan praat je over verslaving. Relatieverslaving.

relatieverslaving

Hoe raak je verzijld in relatieverslaving?

Van een verslaving af komen is moeilijk. De grootste verslaving is relatieverslaving. We kunnen makkelijker van alcohol of gokken afkomen dan van relaties. Relaties zijn immers altijd aanwezig in je leven. Als je naar de supermarkt gaat kun je er voor kiezen om niet een six-pack bier in je winkelwagen te laden. Maar afkomen van relaties is zoveel moeilijker. Geef jezelf daarom wat ruimte en lucht door niet te denken dat je zwak bent. Het is gewoon ongelofelijk moeilijk om van relatieverslaving af te komen. Maar hoe raak je er nou in verzijld?

In het patroon van deze verslaving is onveilige hechting of emotionele verwaarlozing in de jeugd vaak de bron. Nu denk je misschien: ja maar ik had een prima jeugd. We konden naar school, pa en ma waren altijd druk voor ons bezig. We hadden alles. Maar als je dieper kijkt, is er dan ook echt de emotionele aandacht geweest waar je écht naar verlangde? Op verjaardagen kreeg je wellicht mooie cadeaus, maar kreeg je ook complimenten? En kreeg je die waardering om wie je was of alleen om wat je kon? Mocht je er echt zijn zoals je was, ook met je verdriet? Of moest huilen snel afgeleid worden met een grap of een koekje? Hoe werd er met je verdriet omgegaan?

En hoe kom je eruit?

Verslaving is per definitie het onderdrukken van pijn. Het is niet de andere persoon die jou tot verslaving maant. Het is ook niet het bier, de drugs of het werk wat jou uitnodigd tot verslaving. Het bier kan er niets aan doen dat jij het steeds opdrinkt. De middelen zijn altijd neutraal. Hoe jij ermee omgaat bepaald de verslaving. Als er ergens onverwerkte pijn zit, kun je moeilijk functioneren. Het is dan makkelijker om de pijn te verdoven dan naar de oorzaak te kijken. Door de pijn te helen kun je verslavingen, of beter gezegd verdovingen, makkelijker loslaten. Ze hebben je geholpen in tijden dat je pijnstillers nodig had. Maar wat heb je werkelijk nodig?

Door jezelf weer te gaan waarderen, door positieve aandacht aan jezelf te gaan besteden, start je het proces van heling. Dit is misschien wel het moeilijkste dat er is omdat je waarschijnlijk niet gewend bent om aandacht aan jezelf te besteden. En met aandacht bedoel ik niet een dagje naar de sauna of een nieuwe trui. Maar echt jezelf gaan zien, jezelf gaan waarderen is wat er echt ontbreekt. Hoe je dit kunt doen zal ik in een nieuw bericht vertellen. Je kunt alvast beginnen met kijken waar je echt naar verlangt. Diep van binnen zit een hongerig kind dat schreeuwt om aandacht. Aandacht van jou zelf.

Zoek een goeie therapeut

Omdat je verblind bent geraakt door een (lang) verleden van grensoverschrijdend gedrag ben je vaak niet in staat om helder naar jezelf te kijken. Je hebt een wond die geheeld moet worden, maar gezonde aandacht aan jezelf besteden is voor jou moeilijk. Iemand die wel de realiteit kan zien en jou kan aansporen om van jezelf te gaan houden is heel veel waard. Kijk bijvoorbeeld eens bij Jovanna Vriend, Psychotherapeut Amsterdam. Zij is een van de beste psycho en hypnotherapeuten op het gebied van relatieverslaving.