Ontspannen zonder in slaap te vallen

Als je wel eens een yogalesje hebt geprobeerd dan weet je waar ik het over heb. Savasana is de eindontspanningsoefening. Na het uitvoeren van de yogaopdrachten mag je ontspannen je gaat hierbij liggen op je rug op de mat met je ogen dicht. In savasana laat je zowel je lichaam als geest ontspannen.

Klinkt makkelijk maar is nog verdomd moeilijk. Ik weet nog dat tijdens mijn eerste yogales er juist tijdens savasana héél veel gedachten in mijn hoofd rondgingen. Ik vroeg me vooral af hoe de rest er bij lag en ergerde me aan het feit dat precies op dat moment dat het zo stil was mijn buik ging knorren.

Juist op het moment dat je probeert je gedachten los te laten komen er opeens heel veel gedachten naar boven. Dat is ook niet erg, dit wordt vanzelf minder. De eindontspanning is ook een moeilijke oefening die je niet zomaar in één keer goed kan doen, dit moet je ook niet willen want dan lukt het helemaal niet.

Naast je geest ontspannen is lichamelijk ontspannen ook nog moeilijker dan je zou denken. Ik had onbewust vaak mijn kaken nog stevig op elkaar tijdens de ontspanning. Pas wanneer de docent zei: “ontspan je gezicht, je voorhoofd en kaken,” had ik door dat ik dat nog niet deed.

Voordelen van savasana

Wat ik vaak ook hoor is dat mensen die thuis yoga beoefenen de eindontspanning juist overslaan omdat ze dan nog zoveel te doen hebben. De eindontspanning is juist zo belangrijk, probeer deze dan ook nooit over te slaan, al ga je maar 5 minuten liggen. Het heeft uiteindelijk vele voordelen zoals het verlichten van hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk enz. Het kalmeert je spieren en je geest. Na een ontspanning kan je er weer tegenaan.

Zorg ervoor dat je het niet koud krijgt tijdens de ontspanning, pak een dekentje of leg je hoofd op een kussen. Zelf vind ik de geur van wierrook altijd fijn, of ik leg een oogkussen met lavendelgeur op mijn ogen, dit zorgt er gelijk voor dat ik niet stiekem gluur bij de buurvrouw.

Hoe denk jij over savasana? Of sla je hem ook wel eens over?

%d bloggers liken dit: